Alles over vegan wijnen

Iedereen zou van een goed glas wijn moeten kunnen genieten. Of je nu alles eet, veganist, vegetariër of pescotariër bent. Gelukkig kan dat ook, want in onze webshop vind je uitsluitend vegan wijnen. Die zijn per definitie geschikt voor zowel veganisten, vegetariërs en pescotariërs, want voor de productie van vegan wijn zijn geen dierlijke ingrediënten gebruikt. 

Waarom vegan wijn

'Maar iedere wijn is toch vegan?' Hoor ik je denken. Nee, helaas niet. Voor het helder maken van de wijn (dit noemen we klaren) wordt vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseïne eiwit of gelatine. Deze hulpmiddelen worden aan het einde van het wijnmaak-proces aan de wijn toegevoegd. Ze klampen zich vast aan de troebele deeltjes, waardoor de deeltjes naar de bodem zakken. Daarna is het voor de wijnmaker makkelijker om de troebele deeltjes uit de wijn te halen. De klaringsmiddelen die ze hiervoor gebruiken zijn natuurlijk niet ideaal voor veganisten en vegetariërs. Sporen van deze klaringsmiddelen kunnen in de wijn achterblijven en bovendien wil je als veganist natuurlijk niet dat jouw eten en drinken met dierlijke ingrediënten in aanraking zijn gekomen! Er zijn gelukkig ook manieren zonder dierlijke oorsprong om de wijnen helder te krijgen. Gelukkig zijn die wijnen net zo lekker en je bestelt ze hier in de webshop!  

Hoe wordt vegan wijn gemaakt

In principe wordt vegan wijn op dezelfde wijze gemaakt als ‘gewone’ wijn; er worden alleen andere keuzes gemaakt. Hierbij kiest de wijnmaker ervoor om geen gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en dierlijke ingrediënten. 

Als een wijn uitgegist is, dan wordt de wijn troebel. Dat komt omdat er allemaal kleine deeltjes in de wijn drijven. Om de wijn helder te maken wordt door de meeste wijnmakers eiwit toe (afkomstig van eieren of uit melk) om de troebel-makende deeltjes te laten zakken. Dit maakt het makkelijker om de wijn te filteren. Ook tijdens het filteren worden meestal producten met een dierlijke oorsprong gebruikt. Denk hierbij aan varkensvet, visslijm en gelatine. En dat terwijl dat helemaal niet nodig is, want er zijn plantaardige producten die hetzelfde effect geven! 

Wil je er zeker van zijn dat jouw wijn vegetarisch en vegan is? Alle wijnen in onze webshop zijn vegan, dus je kunt uit ons volledige assortiment kiezen. 

Welke vegan wijn

Weet je niet welke vegan wijn je moet kiezen? Bijvoorbeeld bij een bepaalde maaltijd of gewoon omdat je niet weet welke jouw zal smaken? In onze webshop vind je uitsluitend vegan wijnen. Voor iedere wijn hebben we een pagina gemaakt waarbij we vertellen wat je van de vegan wijn kunt verwachten en wat je erbij kunt eten. Dit maakt het makkelijker om te kiezen. Welke vegan wijn jij kiest is natuurlijk ook afhankelijk van jouw voorkeur. Houd je meer van witte wijn dan van rode wijn? Dan is de keuze snel gemaakt. Een lekkere vegan witte wijn zou dan bijvoorbeeld Thanisch Chardonnay kunnen zijn. Een lekkere verrassende Duitse Chardonnay. Fris en droog. Een andere keuze zou San Giovanni Marta kunnen zijn. Dit is een vegan Italiaanse witte wijn die zowel koud als op kamertemperatuur heerlijk smaakt. 

Welke vegan wijn? Wij helpen je kiezen!

Wat is vegan wijn 

Niet alle wijn is veganistisch (vegan). Bij de productie van vegan wijn wordt niets gebruikt van dierlijke oorsprong. Bij ‘gewone’ wijnen is dat helaas vaak wel het geval. Tijdens de productie van gewone wijn worden melkproducten, eieren, vislijm en gelatine gebruikt om de wijn helder te maken. Onze wijnen zijn allemaal vegan en biologisch. Dat betekent dat er geen chemische bestrijdingsmiddel en pesticiden alsmede dierlijke ingrediënten gebruikt zijn; zowel tijdens de teelt van de wijndruiven als bij de productie van wijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze vegan wijnen van wijnhuis San Giovanni: deze Italiaanse wijnmaker heeft keurmerken voor zowel de biologische als vegan wijn. Van generatie op generatie is dit bedrijf al bezig met milieuvriendelijke en eerlijke wijnproductie. Ook Bodegas Neleman heeft alle certificaten in huis om zichzelf biologische en vegan wijnmaker te noemen.

Is wijn vegan 

Nee, wijn is niet vanzelfsprekend vegan, maar je kunt er wel zelf voor kiezen om vegan wijn te kopen. Een wijn is vegan wanneer er geen dierlijke ingrediënten gebruikt zijn tijdens de productie van de wijn. Om de wijn mooi helder te krijgen wordt eiwitten, gelatine of vislijm gebruikt. De meeste vegans en vegetariërs worden daar niet blij van. Gelukkig is er een alternatief, want het helder maken (klaring) kan namelijk ook gebeuren met plantaardige middelen. Voorbeelden hiervan zijn bentoniet (een kleiachtig mineraal) of plantaardige eiwitten (zoals gedroogde kikkererwten). Een biologische wijn is niet altijd vegan, omdat biologisch zich meer richt op het vermijden van pesticiden en niet zo zeer op het vermijden van dierlijke ingrediënten. In onze webshop vind je de uitzonderlijke combinatie waarbij we uitsluitend wijnen verkopen die zowel vegan als biologisch zijn. 

Wat is vegan wijn? Niet alle wijn is vegan!

Vegan wijnen

Kunnen vegans onbezorgd een wijntje drinken of niet? Nee, helaas zijn niet alle wijnen die je in de supermarkt, in restaurants en online ziet vegan. Sterker nog, niet alle biologische wijnen zijn vegan. Wil je er zeker van zijn dat je als vegan een wijn koopt waarvoor geen dieren hebben geleden? Dan zit je in onze webshop goed, want wij verkopen alleen vegan wijnen. Ben je op zoek naar vegan en biologische bubbels? Kijk dan eens bij onze mousserende vegan wijnen. Dit zijn echt toppers die vergelijkbaar zijn met de top op het gebied van bubbelwijn! 

Vegan wijn zonder sulfiet

Wil je een vegan wijn zonder sulfiet bestellen? Biologische en vegan wijnen hebben van nature een laag percentage sulfiet. Omdat sulfiet altijd in wijn voorkomt bestaan natuurlijke wijnen zonder sulfiet daarom helaas niet. Wel kun je rekening houden met de soort wijn waarvoor je kiest. Aan biologische en vegan wijnen wordt geen sulfiet toegevoegd en bovendien moeten de wijnmakers aan strenge regels voldoen waarbij de vegan wijn slechts een klein percentage sulfiet mag bevatten. Daarnaast bevat rode wijn van nature minder sulfiet dan witte wijn.

Veganistische wijnen

Maar alle wijnen zijn toch veganistisch? Dat is helaas niet het geval. Ben je op zoek naar lekkere veganistische witte wijn? Dan moet je even je best doen, want voor de productie van de meeste wijnen zijn dierlijke ingrediënten gebruikt. Bij het klaren van de wijn wordt gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, eiwitten of gelatine. Gelukkig heb je daar in onze webshop geen last van, want de webshop van vegansdrink zit tjokvol lekkere veganistische wijnen. Onze wijnen zijn voorzien van biologische en veganistische certificaten.  

Ben je specifiek op zoek naar veganistische witte wijn? Ook hier kunnen wij je bij helpen. Hier onder geven we de top 5 beste veganistische witte wijnen:

  1. San Giovanni Zagros (witte wijn, 12 maanden op eikenhout gerijpt)
  2. Neleman Nucli Blanco (Witte wijn, goud winnaar!)
  3. Thanisch 1648 Riesling (witte wijn, volle body met een intense afdronk)
  4. Neleman Just Fucking Good (witte wijn, meermaals onderscheiden!)
  5. Thanisch Riesling Sekt Pink Label (mousserende wijn, elegant met zacht fruit)

Veganistische wijnen vind je in onze webshop

Wijn vegan of niet 

Twijfel je of jouw wijn vegan is of niet? Je kunt niet aan de wijn zien of het vegan is of niet. Het enige wat je kunt controleren is of er een vegan logo op de fles staat. Staat het logo er NIET op? Dan kun je er vanuit gaan dat jouw wijn niet vegan is. Bijna alle wijnen worden geklaard (de wijn wordt helder gemaakt). Meestal wordt dit gedaan middels dierlijke ingrediënten. Daarnaast mag een wijnmaker ook hulpstoffen toevoegen om de kwaliteit van de wijn te verbeteren. Daarom zijn de meeste wijnen niet vegan. Wil je er zeker van zijn dat je vegan is? Controleer dan of de fles wijn een vegan logo bevat of koop je wijn op vegansdrink.nl, want onze wijnen zijn sowieso vegan!

Vegan en wijn

Ben je vegan dan weet je waarschijnlijk wel dat de meeste wijnen in de supermarkt en online dierlijke ingrediënten bevatten en hierdoor niet vegan zijn. Dat is natuurlijk erg jammer, want het beperkt de keuze in wijn. Gelukkig kun je naar hartelust vegan wijnen in onze webshop kopen, want al onze wijnen zijn vegan! Op die manier kun je vegan en wijn prima met elkaar combineren. 

Vegan wijnen ah

Een voorbeeld van een supermarkt waar niet alle wijnen vegan zijn is ah, oftewel de Albert Heijn. Wil je vegan wijnen bij ah kopen, dan merk je al snel dat het assortiment beperkt is. Als vegan gaat het je niet alleen om biologische wijn. Biologische wijn is belangrijk, want het betekent dat er geen pesticiden tijdens de teelt van de wijndruiven gebruikt zijn, maar pas wanneer een wijn vegan is weet je zeker dat er ook geen dierlijke ingrediënten tijdens de productie van de wijn gebruikt zijn. Vegan wijnen bij ah zijn meer uitzondering dan regel, maar dat is gelukkig niet erg. Je kunt je vegan wijnen in de webshop van vegansdrink bestellen en je overige vegan boodschappen gewoon bij ah blijven doen! 

Vegan wijn Aldi

Aldi heeft een verrassend aanbod wijnen. Er zitten zelfs prijswinnaars tussen! Af en toe biedt Aldi ook een vegan wijn of een biologische wijn aan, maar dit is niet zo vaak het geval. Het zijn meestal maar enkele wijnen die aan de eisen van vegan en biologische wijn voldoet. Je bent snel op deze wijnen uitgekeken en je wilt een keer iets anders dan vegan wijn van Aldi. Gelukkig is er dan Vegansdrink! Wij hebben een uitgebreid aanbod van uitsluitend vegan wijnen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze San Giovanni Leo; een vegan rode wijn die rond en vol van smaak is. En dat mag ook wel, want hij heeft 18 maanden op eikenhout gerijpt! Verder hebben we ook wijnen van Neleman. Dit zijn betaalbare wijnen die bovendien vaak in de prijzen vallen. Neem bijvoorbeeld Neleman Nucli Tinto, deze wijn gooide onder ander in de Volkskrant en in De Grote Hamersma hoge ogen.